Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

MUNDIAL 2010: Παίκτες κλειδιά - ομάδες κλειδιά



Ξεκινώντας από τον όμιλό μας.

Ελλάδα: Δυνατά σημεία μας η εμπειρία των διεθνών μας από το Euro του 2004 αλλά και του '08, οι παραστάσεις τους από μεγάλα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αλλά και αγωνιστικά, οι στημένες φάσεις και οι αντεπιθέσεις. Αδύνατα σημεία, οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, καθώς και η διαχείριση του σκορ ειδικά αν βρεθούμε πίσω. Σύστημα: Ποικίλει. Στα τελευταία φιλικά το 4-2-3-1. Κυρίως όμως η εθνική του Ρεχάγκελ παίζει το 5-2-3 ή 5-4-1. Παίκτες κλειδιά: Κυργιάκος, Κατσουράνης, Σαμαράς. Ειδικά για τον τελευταίο, ο Γερμανός περιμένει το ξέσπασμά του καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει πολλά στην εθνική.


Ν. Κορέα: Δυνατά σημεία το passing game της, η ταχύτητα στις πτέρυγες καθώς και οι αντοχές των παικτών. Αδύνατα σημεία, η έλλειψη τεχνικής, το ψηλό παιχνίδι και η αμυντική γραμμή της. Σύστημα, το κλασικό 4-4-2 σε ευθεία. Παίκτες κλειδιά, ο Παρκ της Μάντσεστερ αλλά και ο κινητήριος μοχλός της Κορέας, ο Κίμ.


Αργεντινή: Δυνατά σημεία, πολύ δυνατή ομάδα στην κόντρα επίθεση. Μπορεί να τελειώσει οποιονδήποτε αντίπαλο έτσι. Η επιθετική της γραμμή (Μέσι, Ιγκουαϊν, Τέβεζ, Αγκουέρο, Μιλίτο). Αδύνατο σημείο είναι αν ο αντίπαλος μπλοκάρει καλά τον Μασεράνο. Καθώς και τα πλάγια μπακ. Σύστημα 4-1-3-2 ή 4-1-4-1. Παίκτες κλειδιά: Μέσι και Μασεράνο.


Νιγηρία: Δυνατά σημεία: Η δύναμη των παικτών της, βγαίνουν νικητές στις προσωπικές μονομαχίες. Το Μουντιάλ γίνεται σε Αφρικανικό έδαφος. Αδύνατα σημεία, σίγουρα η απώλεια του Όμπι Μίκελ επιπόλαια τελειώματα καθώς και το passing game. Σύστημα: 4-4-2. Παίκτες κλειδιά: Γιακούμπου, Ομπάσι.

Βραζιλία: Δυνατά σημεία της Σελεσάο είναι η ικανότητα, η αυτοπεποίθηση και η παράδοση. Ομαδικό πνεύμα και καλή αμυντική λειτουργία. Επίσης όλο το ρόστερ είναι πεινασμένο για διάκριση με την Εθνική. Αδύνατα σημεία η ταχύτητα στον άξονα και ίσως η έλλειψη δυνατών φιλικών πριν το Μουντιάλ. Σύστημα 4-2-3-1. Παίκτες κλειδιά: ο διψασμένος Κακά, ο απρόβλεπτος Ρομπίνιο και ο απαραίτητος Ζιλμπέρτο Σίλβα που με τις τοποθετήσεις του αποτελεί εγγύηση.

Ισπανία: Δυνατά σημεία: Ποιότητα παικτών που της επιτρέπει να ανεβάζει η να ρίχνει τους ρυθμούς του αγώνα ανάλογα με τις ανάγκες της. Εξαιρετική πρώτη επαφή και πάσα από το σύνολο του ρόστερ. Αδύνατο σημείο, κυρίως η αμυντική λειτουργία, λόγω των ακραίων μπακ και του χαμηλού μέσου όρου ύψους της ομάδας. Σύστημα 4-1-4-1. Παίκτες κλειδιά: Τσάβι, Ινιέστα και από τον πάγκο ο Πέδρο.


Ιταλία: Δυνατά σημεία η αμυντική τακτική της, η αγωνιστικότητα των παικτών, το κλείδωμα των χώρων και το σκληρό παιχνίδι. Αδύνατα σημεία: Έλλειψη παίκτη ηγέτη (βέβαια σε κάθε Μουντιάλ όλο και κάποιος ξεπετάγεται), δεν διαθέτει ποιότητα και ταλέντο και οι πρωτοκλασάτοι παίκτες βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία και έρχονται από μέτριες χρονιές. Σύστημα 4-2-3-1 και συχνά το 4-5-1. Παίκτες κλειδιά: Μαρσέλο Λίπι. Σοβαρά τώρα αν έπρεπε να επιλέξουμε θα λέγαμε τους Ντε Ρόσι, Πίρλο αν ξεπεράσει τον τραυματισμό του, αλλά και την ικανότητα στο σκοράρισμα του Τζιλαρντίνο.


Αγγλία: Δυνατά σημεία των λιονταριών: Πολύ τρέξιμο και ταχύτητα, βάθος στον πάγκο σε όλες τις θέσεις και η τεράστια δίψα ΟΛΩΝ για έναν τίτλο μετά από πάρα πολλά χρόνια. Αδύνατο σημείο η αμυντική της τακτική, καθώς και τα ατομικά λάθη των αμυντικών παικτών. Σύστημα: τι άλλο 4-4-2. Παίκτης κλειδί, Γουέιν Ρούνεϊ. Όλοι θα προσπαθήσουν να τον σταματήσουν. Αν τα καταφέρει και αντεπεξέλθει, θα λάμψει.


Γαλλία: Δυνατά σημεία των τρικολόρ, είναι η τεχνική κατάρτιση των παικτών της, η ταχύτητα στο παιχνίδι καθώς και πως όλο το ρόστερ παίζει σε μεγάλες ομάδες σε μεγάλα πρωταθλήματα και σχεδόν όλοι προέρχονται από εξαιρετικές χρονιές με τους Συλλόγους τους. Αδύνατα σημεία: δεν διαθέτει ψυχική ηρεμία και δύναμη αν κάτι στραβώσει. Εδώ βάζει το χεράκι του και ο Ντομενέκ... Σύστημα 4-2-3-1. Παίκτες κλειδιά: Ριμπερί, Γκουρκίφ καθώς και οι λύσεις από τον πάγκο Ντιαμπί και Σισέ.

Ολλανδία: Δυνατά σημεία: τα στημένα, το σουτ των περισσοτέρων παικτών αλλά και η κίνηση χωρίς τη μπάλα. Αδύνατα σημεία η λειτουργία της αμυντικής γραμμής, βάθος πάγκου και έλλειψη φορ περιοχής. Σύστημα 4-2-3-1. Παίκτες κλειδιά: Σνάιντερ, Ρόμπεν αν ξεπεράσει τον τραυματισμό του και Ντε Γιονγκ.

Γερμανία: Δυνατά σημεία των Πάντσερ, η πιεστική άμυνα που ξεκινά από την επίθεση! Διαθέτει αρκετές λύσεις επιθετικά και έχει καλή φυσική κατάσταση. Αδύνατα σημεία, η ταχύτητα, η έλλειψη ηγέτη και η ανομοιογένεια των παικτών. Σύστημα 4-4-1-1. Παίκτες κλειδιά: Σβάινσταϊγκερ, Οζίλ και ο Κρος αν του δοθούν ευκαιρίες.

Πορτογαλία: Δυνατά σημεία τους τα στημένα, οι μέσοι της και η κόντρα επίθεση με ταχύτητα. Αδύνατα σημεία: Δεν υπάρχει ηρεμία στην ομάδα αν κάτι δεν πάει καλά. Ο απρόβλεπτος Κριστιάνο Ρονάλντο που πολλές φορές παίζει για τον εαυτό του και όχι για την ομάδα. Σύστημα 4-3-3. Παίκτες κλειδιά: Κριστιάνο Ρονάλντο, Ντέκο και Ρ. Καρβάλιο.


Ν. Αφρική: Δυνατά σημεία της, η έδρα, τα καλά χτυπήματα στα στημένα και η εξοικείωση στις κλιματολογικές συνθήκες. Αδύνατα σημεία: Αμυντική γραμμή, το σκοράρισμα και η έλλειψη συνοχής. Σύστημα: 4-4-1-1. Παίκτες κλειδιά: Πίεναρ, Πάρκερ και Μονιτσε.

Ακτή Ελεφαντοστού: Δυνατά σημεία τα φυσικά χαρακτηριστικά των παικτών. Σωματότυπος, δύναμη, ταχύτητα. Οι παραστάσεις των παικτών από Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αδύνατα σημεία: Οι αποστάσεις των γραμμών, η τελική πάσα και η συγκέντρωση στον στόχο για 90 λεπτά. Σύστημα: 4-3-3. Παίκτες κλειδιά: Ντρογκμπά αν επανέλθει από τον τραυματισμό του, Γιάγια Τουρέ και Ζοκορά.


πηγές: fifa.com, mundial analysis, Γ. Χριστόπουλος.

3 σχόλια: