Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

MUNDIAL 2010: Η μπάλα! (¨Γιαμπουλάνι¨)


Παραθέτουμε το παλιό άρθρο και το εμπλουτίζουμε.

Η μπάλα του Μουντιάλ

Σε αντίθεση με τα καλούπια των προηγούμενων μπαλών ποδοσφαίρου της adidas, η Jabulani (Γιαμπουλάνι*) έχει 8 θερμικά κομμάτια σφαιρικά τοποθετημένα, πράγμα που κάνει αυτή τη μπάλα μία ολοκληρωμένη μπάλα ποδοσφαίρου με απίστευτη ακρίβεια στην κίνησή της.

Ο επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της adidas, Thomas Van Schaik, δήλωσε:
«Σύμφωνα με την αυστηρή προδιαγραφή της ΦΙΦΑ για μπάλες ποδοσφαίρου, έχουμε δημιουργήσει μία μπάλα που είναι μικρή και βαριά, επιτρέποντας τη μέγιστη ακρίβεια, πτήση, πρόσφυση και σταθερότητα».

Δηλώσεις για τη μπάλα έκαναν και ο Φρανκ Λάμπαρντ με τον Πέτρ Τσεχ. «Είναι πολύ δυνατή μπάλα, για φοβερά χτυπήματα» δήλωσε ο άγγλος διεθνής. Ενώ ο Τσέχος τερματοφύλακας, συμπαίκτης του στην Τσέλσι δήλωσε: «Μπορείς να αισθανθείς την ενέργεια της μπάλας καθώς έρχεται προς το μέρος σου. Είναι σαν πυροβολισμός».

www.fifa.com

Δεν είναι τυχαίο πως αυτοί που κατακρίνουν τη νέα μπάλα είναι κυρίως οι τερματοφύλακες και οι αμυντικοί! Αναφέρουν συγκεκριμένα πως η μπάλα παίρνει περίεργες τροχιές και είναι δύσκολη η εκτίμηση της πορείας της ειδικά από αυτούς που τη δέχονται με δύναμη (τέρμα και άμυνα). Ο άγγλος σχεδιαστής της μπάλας δηλώνει πως είναι θέμα συνήθειας και χρόνου για να "μάθεις τη συμπεριφορά της". Από την άλλη, οι "βιρτουόζοι" όπως ο Κακά υποστηρίζουν πως είναι ιδανική μπάλα για κάποιον που ξέρει που να τη στείλει!

* Γιαμπουλάνι, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "ας γιορτάσουμε" σε τοπική διάλεκτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου