Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

MUNDIAL 2010: Οι τελικοί!













Ή αλλιώς οι τελικοί που γράψαν ιστορία! Φυσικά κάθε τελικός παγκοσμίου κυπέλλου γράφει και γράφεται στην ιστορία. Όμως θα προσπαθήσουμε από αυτά που ψάξαμε, από αυτά που μάθαμε αλλά και από αυτά που ζήσαμε να ξεχωρίσουμε κάποιους τελικούς.

Ουρουγουάη 1930: Το πρώτο. Ουρουγουάη - Αργεντινή 4-2. Στις 30 Ιουλίου του 1930 η Ουρουγουάη κατακτά το πρώτο Μουντιάλ! Στο Μοντεβιδέο επικράτησε της Αργεντινής με 4-2. Παρά το οικονομικό "κραχ" της εποχής (καλή ώρα) η ΦΙΦΑ αποφάσισε να υλοποιήσει την ιδέα του προέδρου της Ζιλ Ριμέ και έτσι το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο με τη συμμετοχή 13 ομάδων ήταν γεγονός. Για την ιστορία οι ομάδες που έλαβαν μέρος ήταν οι: Ουρουγουάη, Περού, Χιλή, ΗΠΑ, Μεξικό, Βολιβία, Παραγουάη, Βραζιλία, Αργεντινή, Γαλλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία).

Γαλλία 1938: Στο στάδιο "Ολυμπίκ ντε Κολόμ" μπροστά σε 50.000 θεατές η Ιταλία με 2 γκολ στο φινάλε επικράτησε της Ουγγαρίας με 4-2. Ο προπονητής των Ιταλών, Βιτόριο Πότσο, έγραψε ιστορία καθώς είναι ο μόνος προπονητής που έχει κατακτήσει 2 συνεχόμενους τίτλους (1930,1934 Ιταλία).

Βραζιλία 1950: Η διοργάνωση του 1950 είχε έναν περίεργο τρόπο για να αναδείξει την παγκόσμια πρωταθλήτρια. Οι 4 ομάδες που έφτασαν στα ημιτελικά θα συμμετείχαν σε ένα μίνι πρωτάθλημα και η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς θα ήταν η παγκόσμια πρωταθλήτρια. Έτυχε ο τίτλος να κρίνεται στο τελευταίο παιχνίδι αυτό ανάμεσα στην Ουρουγουάη και τη Βραζιλία. Γι αυτό και έχουμε ως "τελικό" του 1950 το Ουρουγουάη - Βραζιλία 2-1. Στο στάδιο "Μαρακανά" μπροστά σε 200.000 θεατές η Ουρουγουάη έκανε κυριολεκτική κηδεία καθώς λέγεται πως δεκάδες Βραζιλιάνοι μη αντέχοντας την ήττα, αυτοκτόνησαν!!!

Σουηδία 1958: Λάμπει ο Πελέ! Στον τελικό της Στοκχόλμης η Σουηδία παραδίδει τα όπλα και η Βραζιλία των Πελέ, Γκαρίντσα και Ζαγκάλο παραδίδει μαθήματα. Τελικό σκορ 5-2! Το πρώτο της Βραζιλίας. Της "Βασίλισσας των Μουντιάλ".

Αγγλία 1966: Το πρώτο -και μοναδικό- τρόπαιο των Λιονταριών. Οι Γερμανοί ακόμα φωνάζουν για τη μπάλα που δεν πέρασε τη γραμμή. Όπως και να έχει η Αγγλία του Μπανκς, των Τσάρλτον και του Μπόμπι Μουρ επικράτησε με 4-2 της Δυτικής Γερμανίας, στις 20 Ιουλίου στον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Μεξικό 1970: Το Μουντιάλ των αστεριών. Ποιοι έλαμψαν σε αυτό το Μουντιάλ; Σημειώστε... Πρώτα απ' όλα ο Πελέ και η Βραζιλία που ταπείνωσε την Ιταλία με 4-1 στον τελικό του "Αζτέκα" μπροστά σε περισσότερους από 100.000 θεατές. Εκτός από τον Πελέ, ο μεγάλος Ζαϊρζίνιο γράφει ιστορία αφού σκοράρει σε όλα τα ματς! Μαζί τους και οι Ριβελίνο ΤοστάοΖέρσον. Εκτός των βραζιλιάνων έλαμψε ο Γκερτ Μίλερ πρώτος σκόρερ με 10 γκολ και τρία χατ-τρικς. Ο Άγγλος Μπάνκς έκανε την απόκρουση του αιώνα σε κεφαλιά του Πελέ. Από κοντά σε λάμψη και οι Ιταλοί Φακέτι, Ματσόλα και Μπονισένια.

Ισπανία 1982: Έτσι σε γνωρίσαμε Ιταλία! Πέρασε τη φάση των ομίλων με διαφορά τερμάτων και τελικά το σήκωσε! Στον τελικό του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" η Ιταλία έκανε την ολική επαναφορά κόντρα στην Δ. Γερμανία του Ρουμενίγκε. Στις 11 Ιουλίου το βαρύτιμο τρόπαιο σήκωσαν στον ουρανό της Μαδρίτης οι Ντίνο Τζοφ, Σιρέα, Ταρντέλι, Ρόσι, Αλτομπέλι Κόντι και οι υπόλοιποι Ιταλοί.


Μεξικό 1986: Το χέρι του θεού! Πάλι θύματα οι Δυτικογερμανοί. Αλλά αυτή τη φορά έλαμψε το άστρο του Ντιέγο Αρμάνδο Μαραντόνα! Στον τελικό του "Αζτέκα" 100.000 φίλαθλοι παρακολούθησαν το συναρπαστικό Αργεντινή - Δ. Γερμανία 3-2. Ένα ακόμα συγκλονιστικό ματς ήταν ο προημιτελικός Γαλλία - Βραζιλία. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα έχασε πέναλτι ο Ζίκο και στη διαδικασία των πέναλτι δεν ευστόχησαν οι σπεσιαλίστες Σόκρατες και Πλατινί! Τελικά προκρίθηκαν οι Γάλλοι με 5-4. Στη ιστορία έμεινε "το χέρι του Θεού" στον αγώνα Αργεντινή Αγγλια (2-1) όπου ο Μαραντόνα σκόραρε με το χέρι.


Ιταλία 1990: Ίσως το χειρότερο Μουντιάλ από άποψη θεάματος. Η Δ. Γερμανία επικράτησε με 1-0 της Αργεντινής στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, ο Μαραντόνα ξέσπασε σε κλάματα και το Καμερούν του 38άχρονου Ροζέ Μιλά έφτασε στα προημιτελικά. Η Αργεντινή στα ημιτελικά απέκλεισε την Ιταλία στα πέναλτι, και με πέναλτι έχασαν τον τελικό από τους Γερμανούς. Ο Μπεκενμπάουερ σήκωσε μετά τον Ζαγκάλο το "πολύτιμο", εκτός από παίκτης και σαν προπονητής.

ΗΠΑ 1994: Παρθενική εμφάνιση της Ελλάδας σε Μουντιάλ... Η αποθέωση του Μάρκετινγκ. Οι Αμερικάνοι έκοψαν συνολικά 3.587.088 εισιτήρια! Και πούλησαν εκατομμύρια φανέλες και αναμνηστικά. Η Σελεσάο έμαθε άμυνα και με οδηγούς τους Ταφαρέλ, Ντούνγκα, ΜπεμπέτοΡομάριο επικράτησαν στα πέναλτι της Βραζιλίας με 3-2. Τραγικές φιγούρες ο Ρομπέρτο Μπάτζιο με το χαμένο πέναλτι και ο Μαραντόνα που μετά το ματς με την Ελλάδα βρέθηκε ντοπαρισμένος. Ήταν το άδοξο φινάλε του κορυφαίου ποδοσφαιριστή στην ιστορία.

Γαλλία 1998: Αψίδα Θριάμβου. Στον τελικό του "Σταντ ντε Φρανς" η Γαλλία σκόρπισε με 3-0 τη Βραζιλία. Οι γκρίνιες από τους σπόνσορες να αγωνιστεί ο τραυματίας Ρονάλντο αλλά και το κακό κλίμα στα αποδυτήρια της Βραζιλίας είχαν ως αποτέλεσμα η λαμπερή παρέα του Ζιντάν που συμπλήρωναν οι Μπαρτέζ, Μπλαν, Ντεσαγί, Τιράμ, Ντεσάμπ, Τζορκαέφ, Λιζαραζού και Πετί να σηκώσουν το Κύπελλο στον Παρισιάνικο ουρανό.

Γερμανία 2006: Κάντο Ιταλικά! Ο Ζιντάν τελείωνε με άδοξο τρόπο την καριέρα του, αφού απαντώντας στον προκλητικό Ματεράτσι τον κουτούλισε και αποβλήθηκε. Στα πέναλτι οι Ιταλοί εκτέλεσαν άψογα και το σήκωσαν για τέταρτη φορά! Κατά τα άλλα η αγκαλιά του Όλιβερ Καν στον Λέμαν πριν τα πέναλτι στο Γερμανία - Αργεντινή και το γκολ του Καμπιάσο απέναντι στη Σερβία όταν η μπάλα άλλαξε 24 φορές (!!) αργεντίνικα πόδια για να καταλήξει στα δίχτυα αποτελούν ξεχωριστές στιγμές. Όπως ξεχωριστός ήταν και ο προπονητής της Ιταλίας Μαρσέλο Λίπι που με τη λήξη του τελικού, έσκυψε ήρεμος να μαζέψει τα πράγματα του στον πάγκο...!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου