Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:

Σε κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα διακυβεύονται πολλά. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιχνίδια Εθνικών ομάδων σε μεγάλες διοργανώσεις όπως το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής.

Οι παίκτες στην προσπάθειά τους να εκμαιεύσουν ένα σφύριγμα χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα. Προσπαθούν να επηρεάσουν τους διαιτητές του αγώνα με κάθε τρόπο. Ένα είδος ψυχολογικού πολέμου δηλαδή.

Τι μπορεί όμως να κουβεντιάζουν οι πρωταγωνιστές; Πολλές φορές παρακολουθώντας έναν αγώνα έχουμε αναρωτηθεί ποιες μπορεί να είναι οι στιχομυθίες μεταξύ των παικτών και των διαιτητών. Συζητήσεις, λόγια και κουβέντες που ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και συχνά είναι και καθοριστικές για την έκβαση του παιχνιδιού. Όχι όμως μόνο αυτά, αλλά και όσα λένε οι διαιτητές μεταξύ τους στην περίφημη «ενδοεπικοινωνία».

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ Les Arbitres (αγγλική απόδοση: Kill the Referee, ελληνική απόδοση δεν υπάρχει, καθώς δεν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα) από τους Γάλλους παραγωγούς Yves Hinant και Jean Libon. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις των διαιτητών στο Euro 2008 και χάρη στη σύμπραξη της UEFA συμπεριλαμβάνει σπάνιο ηχογραφημένο υλικό από τις συνομιλίες στην ενδοεπικοινωνία μεταξύ των διαιτητών.

Στο ιδιαίτερα επίκαιρο ντοκιμαντέρ υπάρχει ένα τμήμα που αφορά και τη δική Εθνική μας ομάδα. Το Sportena.com βρήκε και υποτίτλισε για σας το εν λόγω video που αφορά τα «ελληνικά χρώματα».

Στο Euro 2008 λοιπόν στο εναρκτήριο παιχνίδι της Ελλάδας στο «Wals Siezenheim» του Salzburg κόντρα στη Σουηδία διαδραματίστηκαν φοβεροί διάλογοι μεταξύ των Ελλήνων διεθνών και του Ελβετού διαιτητή Massimo Busacca.

Πρώτος και καλύτερος ο Γιώργος Καραγκούνης, ο οποίος με το ξεχωριστό αγωνιστικό του στυλ προσπάθησε ουκ ολίγες φορές να κερδίσει κάτι περισσότερο. Ο Ελβετός όμως ήταν ανένδοτος και μάλιστα τον απειλεί με κίτρινη κάρτα, μιλώντας του στα ιταλικά (!), γνωρίζοντας προφανώς το παρελθόν του στην Inter.

Απίστευτος όμως είναι και ο διάλογος και μεταξύ πρώτου και τέταρτου διαιτητή, του Κροάτη, Ivan Bebek, ο οποίος φρόντισε να ενημερώσει τον Busacca, τη στιγμή που ο αγώνας βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη για το ότι βρέχει στην πόλη του Salzburg (!), εξοργίζοντας φυσικά τον Ελβετό, που δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του και του «έκοψε» τη διάθεση για φλυαρία.

Μεγάλο ενδιαφέρον φυσικά παρουσιάζει στο τέλος της αναμέτρησης η συγγνώμη που ζήτησε ο Busacca για την ακύρωση ενός ελληνικού γκολ από τους Βασίλη Τοροσίδη και Άγγελο Μπασινά, παραδεχόμενος ότι «δεν είναι Θεός»…

Παρακολουθήστε το εκπληκτικό video:

http://www.sportena.com/2010/06/fovero-ntokoumento-apo-thn-endoepikoinwnia-twn-diaithtwn-sto-ellada-souidia-video/