Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

MUNDIAL 2010: ΤΟ Τρόπαιο!



To Κύπελλο του Μουντιάλ δεν ήταν πάντα αυτό που όλοι έχουμε στο μυαλό μας. Μέχρι και το 1970 το τρόπαιο που κοσμούσε την τροπαιοθήκη των πρωταθλητριών ομάδων κόσμου ήταν το κύπελλο "Ζιλ Ριμέ".

Το 1929 στο Άμστερνταμ, η επιτροπή της ΦΙΦΑ αποφασίζει τη διεξαγωγή του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου και ο πρόεδρος Ζιλ Ριμέ προτείνει την κατασκευή του απαραίτητου Τροπαίου. Ο Γάλλος γλύπτης Λε Φλερ κατασκευάζει το Κύπελλο που συμβολίζει τη "Φτερωτή Νίκη". Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ, Ιταλός Οτορίνο Μπαράσι κρύβει το κύπελλο Ζιλ Ριμέ σε ένα κουτί για παπούτσια και το φυλάει κάτω από το κρεβάτι του.


Το 1966 μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ από την Αγγλία, άγνωστοι κλέβουν το τρόπαιο σε έκθεση για το κοινό. Μία εβδομάδα αργότερα ένα λαγωνικό ονόματι Πίκλες βρίσκει το πολύτιμο κύπελλο!

Το 1970 μετά το Μουντιάλ του Μέξικο το κύπελλο περνά στην ιδιοκτησία της Βραζιλίας που το έχει κατακτήσει τρεις φορές! 4 χρόνια αργότερα η ΦΙΦΑ επιλέγει τον Ιταλό γλύπτη Σίλβιο Γκατζανίγκα για να φτιάξει το νέο κύπελλο (αυτό που υπάρχει μέχρι και σήμερα). Το νέο τρόπαιο απεικονίζει δύο γυμνούς αθλητές να σηκώνουν στα χέρια τους τη Γη! Πρώτος που μιμήθηκε τους δύο "αθλητές" ήταν ο Φρανς Μπεκενμπάουερ, αρχηγός της Δ. Γερμανίας το 1974.




Κύπελλο Ζιλ Ριμέ:

Χρυσό σε βάση από ασήμι.
Βάρος: 3,8 κιλά Ύψος: 35 εκατοστά

Οι κάτοχοι:

Ουρουγουάη (2 φορές)
Ιταλία (2 φορές)
Γερμανία
Αγγλία
Βραζιλία (3φορές)




Παγκόσμιο Κύπελλο ΦΙΦΑ

Χρυσό 18 καρατίων
Βάρος: 4,9 κιλά
Ύψος: 36 εκατοστά

Οι κάτοχοι:

Γερμανία (2 φορές)
Αργεντινή (2 φορές)
Ιταλία (2 φορές)
Γαλλία
Βραζιλία (2 φορές)

2 σχόλια: