Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Τριφύλλι VS Ερυθρόλευκη

Το 2009 φεύγει και ως είθισται θα επιχειρήσουμε μία ανασκόπηση. Και επειδή το Χορτάρι δε θα μπορούσε φυσικά να πάει με το ρεύμα και το σύνηθες η δική μας ανασκόπηση θα αρχίσει από τις μακρινές αρχές του προηγούμενου αιώνα.



Τότε που Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ιδρύθηκαν και για τις επόμενες δεκαετίες μονοπώλησαν με ελάχιστες εξαιρέσεις το ενδιαφέρον της φίλαθλης Ελλάδας. Το περιεχόμενο αυτής της αναδρομής έχει να κάνει με τα χρώματα και τα εμβλήματα των δύο αιωνίων. Το πράσινο της ελπίδας με το άσπρο της ηθικής και της τιμιότητας απέναντι στο κόκκινο –το χρώμα της φωτιάς- και το άσπρο της αγνότητας.




Το Τριφύλλι, πανάρχαιο σύμβολο της καλοτυχίας και της ελπίδας, το πρότεινε ο αθλητής του Παναθηναϊκού Μ. Παπάζογλου. Ήταν το βυζαντινό τριφύλλι, σύμβολο της ομάδας στην οποία αγωνιζόταν στη Μικρά Ασία. Και εντέλει το σχεδίασε και φιλοτέχνησε ο τότε πρόεδρος της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του Συλλόγου Γεώργιος Χατζόπουλος. Κοσμεί την πράσινη φανέλα από το 1918 τότε που οι αλλαγές στο όνομα και τα χρώματα της ομάδας κρίθηκαν επιβεβλημένες καθώς ο Σύλλογος άρχισε να καλλιεργεί και να πρωταγωνιστεί ήδη και σε άλλα αθλήματα.




Ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, όπως αφηγείται ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, ήταν το επιστέγασμα, η σφραγίδα στην ίδρυση του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς και τα χρώματα κόκκινο και άσπρο τα έφερε ο αδερφός του Λεωνίδα, ο Γιάννης Ανδριανόπουλος καθώς ήταν τα χρώματα «που χρησιμοποιούσε στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας».


Το κάθε σήμα έχει την ιστορία του που κρατάει πολλά χρόνια. Είναι το έμβλημα των ομάδων, το σύμβολο των φιλάθλων και των πιστών οπαδών τους. Κοσμούσε όμως πάντοτε τα στήθια των αθλητών το Τριφύλλι και ο δαφνοστεφανωμένος; Η απάντηση είναι, όχι.




Ο Παναθηναϊκός από την ίδρυσή του, ή για να ακριβολογούμε 10 χρόνια ακριβώς μετά την ίδρυση, είχε το Τριφύλλι σε περίοπτη θέση στην εμφάνιση του. Σε όλα τα τμήματα του Συλλόγου. Μάλιστα υπάρχουν φωτογραφίες από αθλητές στίβου των πρασίνων όπου αγωνιζόμενοι στο Καλλιμάρμαρο, στο Παναθηναϊκό Στάδιο φορούν εμφανίσεις με ένα τεράστιο τριφύλλι στο στήθος. Πράσινο χρώμα στη φανέλα και το άσπρο Τριφύλλι λοιπόν ήταν είναι και θα είναι το σήμα κατατεθέν του Συλλόγου της Πρωτεύουσας εδώ και 9 δεκαετίες και για όσο ακόμα υπάρχει ο «Μεγάλος Σύλλογος».




Ο Ολυμπιακός, από την ίδρυσή του χρησιμοποιεί την ριγωτή ερυθρόλευκη εμφάνιση. Το σήμα δεν υπήρχε πάντα στις φανέλες. Και για να ακριβολογούμε, δεν υπήρχε σχεδόν ποτέ, πράγμα που προκαλεί εντύπωση. Έτσι η ομάδα αγωνιζόταν μόνο με την ερυθρόλευκη χωρίς κάποιο έμβλημα, με εξαιρέσεις μεγάλους αγώνες (ντέρμπυ) και τελικούς κυπέλλων και πρωταθλημάτων. Η καθιέρωσή του έρχεται πολύ πρόσφατα, στο 1982 όπου η ριγωτή και ο έφηβος έγιναν ζευγάρι αχώριστο.




Ο Παναθηναϊκός εδώ και 2 χρόνια, αφού συμπλήρωσε το χρυσό ιωβηλαίο της ζωής του, επανήλθε στην ολοπράσινη εμφάνιση με το άσπρο Τριφύλλι στο στήθος, όπως τότε στα τέλη της δεκαετίας του 1910. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά καιρούς στον Παναθηναϊκό πειραματίστηκαν με την εμφάνιση της φανέλας. Μα είτε αυτή είχε μόνο πράσινο χρώμα, είτε είχε οριζόντιες ρίγες, είτε είχε γιακά, είτε στρογγυλή ή τριγωνική λαιμόκοψη, το Τριφύλλι ήταν πάντα εκεί, στο στήθος των αθλητών του Συλλόγου κατατάσσοντας το στα πιο αναγνωρίσιμα εμβλήματα των ιστορικών Συλλόγων παγκοσμίως.




Αξίζει να σημειωθεί πως ο Παναθηναϊκός σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές ομάδες είχε το έμβλημα του κεντημένο στο στήθος από πολύ παλιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τελικός πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ ανάμεσα στον Αίαντα του Άμστερνταμ και τον Παναθηναϊκό, όπου οι ολλανδοί αγωνίστηκαν με τις κλασικές τους φανέλες χωρίς κάποιο έμβλημα επάνω σε αυτές!

































































































































7 σχόλια:

  1. γιατι χαραμιζεστε σε ενα μπλογκ και δεν το κανετε επαγγελματικα ρε παιδια; Σοβαρα.

    Καλη Χρονια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλη χρονια σε ολους!εκπληκτικο αρθρο παιδια!μπραβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kalh xronia kai bravo gia tis prospa8eies pou kanete

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. h 3h fwtografia tou olympiakou einai apo to 8-2 sth lewforo!kalh xronia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. trifyllara poios na sugkrithei mazi sou! to megaleio sou den exei teleiwmo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΒΓΑΖΕΙ;

    ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ!

    ΧΟΡΤΑΡΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΜΑΤΕΡΑΤΣΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή