Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Θέμα: Panathinaikos Lab



PAO Lab, όπως λέμε Milan Lab.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ;


Πρόκειται για ένα επαναστατικό σύστημα καταμέτρησης και αξιολόγησης των επιδόσεων κάθε ποδοσφαιριστή που βασίζεται σε ένα προηγμένο λογισμικό πρόγραμμα. Για τα ποδοσφαιρικά δεδομένα θεωρείται ως ένα υψηλής τεχνολογίας επιστημονικό κέντρο μελετών και έρευνας, το οποίο προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες στο τεχνικό και ιατρικό τιμ. Από το περασμένο καλοκαίρι στεγάζεται σε ειδικό χώρο στο προπονητικό κέντρο της Παιανίας και υπεύθυνος λειτουργίας του είναι ο εργοφυσιολόγος κ. Γιώργος Νάσσης.


Επί των ημερών του νυν διευθυντή ποδοσφαίρου κ. Κώστα Αντωνίου το ΡΑΟ lab αναπτύχθηκε και μετατράπηκε από ένα απλό σύστημα συλλογής στοιχείων σε ένα προηγμένο κέντρο μελετών και έναν επιπλέον πολύτιμο βοηθό για τους προπονητές και τους γιατρούς της ομάδας.


Το ΡΑΟ Lab βασίζεται στην κινησιοθεραπεία, τη βιοχημική και τη φυσιολογία και αξιολογεί τη φυσικοψυχική κατάσταση των αθλητών, συνδυάζοντας τρεις παραμέτρους: την επιστήμη, την τεχνολογία και την ψυχολογία. Οι ποδοσφαιριστές ανά τακτά χρονικά διαστήματα υποβάλλονται σε μια σειρά από εξετάσεις, που περιλαμβάνουν:


1) βιοχημικές μετρήσεις στο αίμα των παικτών, 2) έλεγχο της καρδιακής λειτουργίας και συχνότητας σε ένταση και ηρεμία, 3) καταμέτρηση της αντοχής με αερόβιες ασκήσεις. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων «φορτώνονται» στον υπολογιστή με το προηγμένο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο εν συνεχεία αναλύει τις επιδόσεις των παικτών.


Τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ΡΑΟ lab προσφέρουν χρήσιμα συμπεράσματα όσον αφορά την αγωνιστική κατάσταση κάθε ποδοσφαιριστή, όπως επίσης και την πτώση ή άνοδο της απόδοσής του μελλοντικά, ενώ βοηθά το τεχνικό τιμ προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τους τομείς στους οποίους πρέπει να βελτιωθεί κάθε ποδοσφαιριστής με βάση τις κινήσεις που κάνει στον αγωνιστικό χώρο. Επίσης, προβλέπει πιθανούς τραυματισμούς σε παίκτες που βρίσκονται οριακά και εκτιμά τον χρόνο αποθεραπείας των τραυματιών.


Σχόλιο:


Στον ΠΑΟ πιστεύουν πως ένας βασικός παράγοντας για την περσινή επιτυχία, καθώς και του το οτι οι πράσινοι τα τελευταία δύο χρόνια έβγαλαν πολλά ματς σε υψηλό επίπεδο χωρίς τραυματισμούς, είναι και το PAO Lab. Τους τελευταίους μήνες και ειδικά κατά την κρίσημη περίοδο της προετοιμασίας, οι πράσινοι ακολούθησαν εντελώς διαφορετικό μοντέλο, από την ιατροτεχνική μονάδα μέτρησης επιδόσεων και αντοχών. Ο Ν. Πατέρας με την επάνοδό του, φαίνεται πως αλλάζει ΚΑΙ αυτό το θέμα. Πλέον στελέχη του ιατρικού αλλά και τεχνικού team θα ταξιδεύουν στην Ιταλία εμπλουτίζοντας τον ήδη πλούσιο φάκελο επιλογών και προπονήσεων του Παναθηναϊκός Lab.

Πηγές: pao.gr, tovima.gr, exedrasports.gr σχόλιο: Χορτάρι Team

2 σχόλια:

  1. ola na ta allaksei re o swfer ekei na mhn afhsei tipota.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή έγινε μία τόσο μεγάλη επένδυση η οποία κατά τη φετινή προετοιμασία δεν χρησιμοποιήθηκε; Πωπωπω ακόμα δύο-τρεις μήνες να έμενε αυτός στην ομάδα και θα την κατέστρεφε εντελώς γαμώ το κέρατο μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή