Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ




Ο πρώτος πίνακας (κάντε κλικ για μεγέθυνση και στους 2 πίνακες) είναι η τιμή των ξένων ομάδων. Πόσο κοστολογούνται δηλαδή οι 20 πιο ακριβές ομάδες από την Deloitte, την εταιρία που κοστολογεί παγκόσμια τα «κλαμπς» και αποτελεί την πιο έγκυρη πηγή. Το ποσό είναι σε εκατομμύρια δολάρια (πχ η Μάντσεστερ κοστίζει 1,8 δις. δολάρια, η Μίλαν 990 εκ. δολάρια κ.ο.κ). Με λίγα λόγια αν σε κάποιον από εμάς του ΄ρθει να αγοράσει την Μάντσεστερ Γ. θα πρέπει να σκάσει στους ιδιοκτήτες της αγγλικής ομάδας 1 δισεκατομμύριο και 870 εκατομμύρια δολάρια!

Στο δεύτερο πίνακα, έτσι για να έχουμε μία σύγκριση –αδόκιμη βέβαια- είναι η κοστολόγηση των ελληνικών ομάδων όπως τη δίνει το site “TransferMarkt” και η οποία βασίζεται στην αντικειμενική αξία του έμψυχου υλικού της ομάδας. Δεν είναι κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης όμως είναι ότι πιο κοντινό στην πραγματικότητα μπορούμε να βρούμε.
Γιατί αν κάτσουμε να το ξεψαχνίσουμε θα δούμε πως ο Σ. Κόκκαλης κοστολογούσε τον ΟΣΦΠ 125 εκ. ευρώ το καλοκαίρι, ο Κοζώνης πάει να πάρει την ΑΕΚ κοψοχρονιά με 19 εκ για το 70% ( δηλαδή κοστολογεί την Ένωση γύρω στα 28 εκατομμύρια κτλ). Από την άλλη στον Ολυμπιακό δεν πρέπει να προσμετράμε το Καραϊσκάκης, εμφανίστηκαν χρέη, στον ΠΑΟ η Παιανία πάει χωριστά, η ΑΕΚ εμφάνισε κι αυτή χρέη και έχει υπο ανέγερση το προπονητικό, ο ΠΑΟΚ το ίδιο κ.ο.κ. Ενδεικτικός της αξίας των ομάδων λοιπόν ο δεύτερος πίνακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου