Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:

Η Μάσκα που Κρύβεις

Η Αρχαία Ελλάδα ήταν ο τόπος που ανακαλύφθηκε το θέατρο, σαν λέξη εννοούταν το σύνολο θεατών αρχικά αλλά κατόπιν μετονομάστηκε ο τόπος και ο χώρος που έπαιρνε μέρος η παράσταση. Εδώ ανακαλύφθηκε η τραγωδία, το αρχαίο δράμα, και η κωμωδία, με το παιχνίδι Σατύρων. Η πατρίδα της σύγχρονης υποκριτικής τέχνης. Με μοναδικό σκοπό να διαπαιδαγωγήσουν αρχικά και κατόπιν να ψυχαγωγήσουν το κοινό. Οι "υποκριτές", έτσι ονομάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα οι σύγχρονοι ηθοποιοί, χρησιμοποιούσαν μάσκες για κάθε περίσταση.


Στις τραγωδίες φορούσαν τη μάσκα προσωπείο του λυπημένου, στις κωμωδίες φορούσαν τη μάσκα - προσωπείο του χαρούμενου. Κάθε μια είχε τη δική της ξεχωριστή ερμηνεία και έτσι απέδιδαν καλύτερα στο ρόλο τους οι αρχαίοι υποκριτές. Στη σύγχρονη κοινωνία μας όμως, η μάσκα προσωπείο έχει εισβάλλει για τα καλά στην καθημερινότητα μας. Όλοι μας πλέον έχουμε και απο μια μάσκα για κάθε μια περίσταση ξεχωριστά. Η υποκρισία πλέον δεν είναι τιμητικός τίτλος ως κάποιου που παράγει τέχνη και ήθος αλλά αποδίδεται στο χειρότερο βαθμό της. Στον ψεύτη, τον προδότη, κάποιον που παριστάνει άλλον απο αυτόν που είναι στην πραγματικότητα. Κάποιον που κρύβει επιμελώς το αληθινό του πρόσωπο με μια προσωπίδα - μάσκα.
Η διαφορά μεταξύ τών δύο αυτών εικόνων χαρακτηρίζεται συμβολικά από τήν διαφορά μεταξύ προσώπου καί προσωπίδας-μάσκας. Τό πρόσωπο έχει οντολογία καί βάθος, ενώ η προσωπίδα,-μάσκα έχει μόνο επιφάνεια καί κρύβει τό πρόσωπο. . Αλλά καί η κοινωνία είναι μιά κοινωνία τής μάσκας, τής βιτρίνας, πού αρέσκεται στήν εξωτερική λάμψη καί όχι στό βάθος τής καρδιάς, τού προσώπου. Τό πρόσωπο διαθέτει ελευθερία καί αγάπη, η μάσκα έχει εξωτερική λάμψη καί ομορφιά, πού αφανίζει τό πρόσωπο καί σπέρνει τήν τραγωδία.
Μιλώντας για εξωτερική λάμψη, έρχονται στο μυαλό μας εικόνες απο μεγάλους αστέρες της πορτοκαλί μπάλας, που τόσο δοξάσανε την Ελλάδα, με παχυλά συμβόλαια και αμύθητα κέρδη. Αστέρες που παρά τα πλούτη και τη δόξα τους, σκεπτόμενοι την υστεροφημία τους, μόχθησαν για το καλό των άλλων "μικρών" συνάδελφων τους που τα βγάζουν με το ζόρι. Άπλωσαν χέρι βοηθείας σε όλους αυτούς που στέκουν απλήρωτοι απο τις ομάδες τους. Σε αυτούς που αγωνίζονται ανασφάλιστοι σε χαμηλότερες κατηγορίες, προσπαθώντας να σώσουν την αξιοπρέπεια της χώρας με τις τόσες διακρίσεις στο άθλημα.
Κάθε χρόνο ακούμε για απεργία αλλά απεργία δε βλέπαμε, παρά μόνο κάποιες φτωχές εξαγγελίες κάποιον υπευθύνων που στρογγυλοκάθονταν στις άνετες καρέκλες τους. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το συνδικαλιστικό όργανο των επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών πήρε την απόφαση να συσπειρωθούν όλοι και να ξεκαθαρίσουν μια και καλή τα πράγματα. Με τα μεγάλα αστέρια να δείχνουν το δρόμο, πιστέψαμε πως αυτή τη φορά θα δούμε κάποιον να απεργεί και να διεκδικεί τα όποια δικαιώματα του δυναμικά. Εν τέλει όμως, οι ελπίδες που είχαν φωλιάσει στην καρδιά μας ήταν φρούδες και εντελώς άτυχες. Κανένας ακριβοπληρωμένος μισθοφόρος δε τήρησε τα όσα είχε υποσχεθεί και μάλιστα ψηφίσει.
Επαληθεύοντας για άλλη μια φορά τα λόγια και τις σκοτεινές σκέψεις μας, είδαμε τους "μεγάλους" αθλητές της Εθνικής ομάδας, να προσπαθούν να κατασπαράξουν μια ομάδα που αποτελούντο απο 4 ξένους και 6 εφήβους, πάντα με τη συνδρομή της διαιτησίας. Γιατί όταν ένα κυριολεκτικά αμούστακο πιτσιρίκι, με τη φανέλα του ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, σε παίζει στα ίσα και σε εκθέτει, εσύ έχεις τα διαπλεκόμενα μέσα να ανταπεξέλθεις. Στο άλλο παρκέ που αγωνιζόταν η άλλη "μεγάλη" ομάδα της χώρας, οι 5 ξένοι είδαν τους Έλληνες τιμητές της Εθνικής ομάδας να τους παρασέρνουν στο διάβα τους και να τους ξεφτιλίζουν με 50 πόντους. Έτσι κάνει ο δυνατός, ο γενναίος, τα βάζει με μικρότερους και πάντα με την εξασφαλισμένη αριθμητική υπεροχή να είναι στο πλευρό του.
Γιατί για εσάς οι τίτλοι και το χρήμα είναι πάνω απο όλα. Πάνω απο τον ίδιο το λόγο σας, πάνω απο την ίδια σας την ύπαρξη. Πουλήσατε τις συνειδήσεις σας για μερικά λεφτουδάκια παραπάνω και καταφέρατε να ξεφτιλιστείτε στις συνειδήσεις όλων των υγιώς σκεπτόμενων οπαδών και φίλων του αθλήματος. Πουλήσατε και τους συναδέλφους σας, που αυτοί απεργήσαν σε αντίθεση με εσάς που δεν είχατε τα κότσια να πείτε όχι στα αφεντικά σας, σωστοί δούλοι του χρήματος και της φιλαργυρίας που σας διακατέχει.
Κανένα πρωτάθλημα και κανένας τίτλος δε θα βγάλει απο πάνω σας τη ρετσινιά του πουλημένου, του προδότη. Πάντα θα σας ακολουθεί, το στίγμα του φιλάργυρου, του στυγνού υποκριτή. Δυστυχώς το σύστημα είναι μαζί σας, άξιος συνεργάτης των Μ.Μ.Ε. είναι το χρήμα των αφεντάδων σας. Ούτε ένας δημοσιογράφος δε βρέθηκε να σας κάνει μια αντρίκεια ερώτηση και να σας δώσει μια τελευταία ευκαιρία για μεταμέλεια.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΩΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ
ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΑΣ
ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ

http://arismania.com/portal/wordpress/kkoulgr/2010/10/24/%CE%B7-%CE%BC%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CF%81%CF%8D%CE%B2%CE%B5%CE%B9%CF%82/