Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Τύχη και ευθύνη μαζί.



Ο ολλανδός τεχνικός έφυγε και οι νέοι (φτάνει να αποδειχθούν και ωραίοι) Νιόπλιας και Βαζέχα ήρθαν. Τους λόγους και τις αιτίες που άλλαξε προπονητή το Τριφύλλι λίγο πολύ τα έχετε διαβάσει παντού. Διαβάσατε κάποια πράγματα και στο Χορτάρι. Δε θα το εξετάσουμε και σήμερα αυτό. Θα εξετάσουμε όμως τι βρίσκουν οι δύο νέοι άνθρωποι που αναλαμβάνουν τις τύχες του Μεγάλου Συλλόγου.


Όταν αλλάζει προπονητής σε μία ομάδα, αλλάζει συνήθως διότι η ομάδα είναι εκτός στόχων, έχει φάει αγωνιστικές «σφαλιάρες» η κατρακύλα δεν έχει τέλος κ.ο.κ. Το δίδυμο Νιόπλια-Βαζέχα έχει την τύχη και την ευτυχία θα λέγαμε, να αναλαμβάνει τον Παναθηναϊκό σε μία πολύ καλή συγκυρία όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό. Πρώτα απ όλα να ξεκαθαρίσουμε πως για το τυπικό της υπόθεσης θα αναφερόμαστε μόνο στον Νίκο Νιόπλια ως πρώτο προπονητή των πρασίνων, χωρίς να υποβαθμίζουμε τον Βαζέχα, αλλά διότι αυτός είναι ο προπονητής της ομάδας, όσο βαρύ και ουσιαστικό ρόλο κι αν έχει ο θρυλικός στράικερ του Τριφυλλιού.


Τι βρίσκει και τι παραλαμβάνει λοιπόν ο Ν. Νιόπλιας;
Βρίσκει μία ομάδα η οποία είναι δεύτερη στο πρωτάθλημα, έναν μόλις βαθμό πίσω από τον ΟΣΦΠ. Παραλαμβάνει την ομάδα περασμένη με το 1,5 πόδι στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Και το σημαντικότερο όλων ο Παναθηναϊκός παίζει στο κύπελλο Ελλάδας «απαλλαγμένος» από τη σύγκρουση με Ολυμπιακό ή ΑΕΚ. Δηλαδή αναλαμβάνει μία ομάδα που κυνηγάει επί ίσοις όροις τα εγχώρια τρόπαια και αν δεν αυτοκτονήσει περασμένη και στους 32 της ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην οποία μετέχει.


Από έμψυχο υλικό είναι περιττό να πούμε πως ο ΠΑΟ διαθέτει πολλούς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Κάποιοι έχουν βαφτίσει το φετινό ρόστερ ως το πληρέστερο και ποιοτικότερο των τελευταίων 15 ετών. Ίσως όχι άδικα. Ο Νιόπλιας έχει την ευκαιρία να δουλέψει με έναν κορμό παιχτών που αποτελείται από έμπειρους παίχτες, νεαρούς έλληνες, παίχτες εργαλεία, ποιοτικούς ξένους αλλά 2 σούπερ σταρ, τον Ζιλμπέρτο και τον Σισσέ. Όλα αυτά χωρίς να παραγνωρίζουμε βέβαια τα κενά στις θέσεις των κεντρικών αμυντικών όπου φαίνεται να πονάει το Τριφύλλι.


Επίσης ο Νιόπλιας παραλαμβάνει την ομάδα, τυγχάνοντας της απόλυτης στήριξης του Προέδρου αλλά και του οργανωμένου κόσμου. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία θα περιβάλλουν με εμπιστοσύνη τον νέο τεχνικό, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένοι να δώσουν πίστωση χρόνου. Και ο πρόεδρος αλλά και ο κόσμος της ομάδας αποζητούν άμεσα αποτελέσματα που θα την ξαναφέρουν πρώτη στο πρωτάθλημα.


Ο Νίκος Νιόπλιας είναι ένας «ποδοσφαιράνθρωπος» που μετρά διακρίσεις στην καριέρα του και ως παίχτης και ως προπονητής. Το βασικότερο και σημαντικότερο λόγω της θέσης του είναι πως στα 4 χρόνια που αγωνίστηκε με την φανέλα με το Τριφύλλι στο στήθος σήκωσε πρωταθλήματα και κύπελλα αλλά έζησε και το σύγχρονο ευρωπαϊκό απόγειο του Παναθηναϊκού το 1996. Είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα την οποία κοουτσάρει πως έχει γαλουχηθεί με τίτλους στην Ελλάδα και ευρωπαϊκή καταξίωση ως παίχτης. Νιώθει την κρισιμότητα της κατάστασης και οι δηλώσεις του φαίνονται προς την σωστή κατεύθυνση. Ούτε μία μέρα χαμένη, δουλειά και πάλι δουλειά. Επίσης έχει να επιδείξει έργο και σαν προπονητής στις εθνικές ομάδες. Μετά το τέλος της καριέρας του ακολούθησε την προπονητική και ανέλαβε την Εθνική Νέων U-19, την οποία οδήγησε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων της Αυστρίας το 2007. Στη συνέχεια ανέλαβε την Εθνική Ελπίδων καθώς οι αθλητές που καθοδηγούσε προβιβάστηκαν σε αυτή.

4 σχόλια:

  1. kalh tyxh kai kalh arxh paidia!! Dika mas paidia!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σωστό κειμενο και εγώ σαν ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ εύχομαι τα καλύτερα σε δύο δικούς μας ανθρώπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άλλο η γνώμη μας και άλλο η στήριξη. Τι είναι το "Χορτάρι" για να στηρίξει Τεν Κάτε, Ζίκο Μπάγιεβιτς ή Νιοπλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή