Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Άφθαρτος

Αυτό που συμβαίνει με τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς είναι πραγματικά κάτι το αξιοπρόσεκτο. Τον Μπάγιεβιτς τον γνωρίσαμε κυρίως σαν προπονητή και για τους περισσότερους το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τα πρώτα – συνεχόμενα- πρωταθλήματα του ΟΣΦΠ μετά την δεκαετή και πλέον, μαύρη περίοδο των πειραιωτών. Έκτοτε ο Σερβοέλληνας τεχνικός έχει προπονήσει, εκτός από την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Και τώρα πάλι στην ΑΕΚ. Αν υπάρχει ένα κοινό στις θητείες του Μπάγιεβιτς στις παραπάνω ομάδες, αυτό είναι η αδιαμφισβήτητη αξία του σαν προπονητής. Η αναγνώριση της καλής δουλειάς του. Όχι από το χορτάρι, ούτε από εσάς απαραίτητα. Αλλά σίγουρα από το σύνολο του Ελληνικού Τύπου. Από τα ΜΜΕ που λέμε. Ο άνθρωπος είναι ένα σύμβολο, αποτελεί μοναδικό φαινόμενο, έχει το αλάθητο, είναι με λίγα λόγια ο άφθαρτος!

Δεν θα διαβάσετε ποτέ μα ποτέ σε εξώφυλλα εφημερίδων εκφράσεις για τον Ντούσκο όπως «Αδιόρθωτος, Γκαφατζής, Λίγος» κτλ. Ποτέ δεν θα ακούσετε αναλύσεις επί αναλύσεων σε ραδιοφωνικές εκπομπές για το πόσους καυγάδες είχε την εβδομάδα με τους παίχτες του, για το ποιον δημοσιογράφο χαστούκισε, για το πόσο σκληρός είναι με τους συνεργάτες του και γενικά για το πόσο χάλια μπάλα παίζουν οι ομάδες του. Δεν πα να υπάρξουν συντριβές; Εκεί θα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της παπικής ιδιότητας του Μπάγιεβιτς. Ή αλλιώς Μπάεβιτς για τους μυημένους. Πάντα θα φταίει σίγουρα το οτιδήποτε εκτός από τον ίδιο. Συνήθως οι παίχτες, οι οποίοι σε περίπτωση παταγώδους αποτυχίας «βρίσκονταν σε άλλο γήπεδο και δεν τήρησαν κατά γράμμα τις άψογες οδηγίες για το τέλειο στήσιμο της ομάδας που είχε κάνει ο Ντούσαν». Μπορεί να φταίει επίσης η διαιτησία (σε όλες τις ομάδες που προπόνησε εκτός από τον Ολυμπιακό. Όταν ήταν προπονητής στο Λιμάνι ευτυχώς για όλους μας, περάσαμε μία περίοδο καθαρού ποδοσφαίρου χωρίς παρασκηνιακά παιχνίδια και λαμογιές). Ειδικά μετά τη σφαγή της ΑΕΚ στο προχθεσινό ντέρμπυ. Καιρό είχαμε να δούμε τα ξεδιάντροπα ΜΜΕ να χτυπάνε τον πολλάκις πρωταθλητή Ελλάδος επί 3 ημέρες. Σαφώς και δεν επιρρίπτουμε ευθύνη στα ΜΜΕ, ούτε πάμε να βγάλουμε τους πειραιώτες άγιους, αλλά στο μυαλό μας, όλη αυτή η «μανούρα» από προχτές έχει να κάνει με έναν και μόνο λόγο. Να μείνει ο άφθαρτος στο απυρόβλητο.

Συνεχίζουμε ξεπερνώντας τις συνήθεις αιτίες ήττας, ομάδας που προπονεί ο Μπάγιεβιτς. Εκτός λοιπόν από τους κακούς παίχτες και την χάλια διαιτησία μπορεί να έχουμε και άλλους λόγους. Όπως ας πούμε φυσικά φαινόμενα. Ο αέρας είναι το συνηθέστερο. Η βροχή, ο σεισμός κ.ά. Όπως και να χει πάντα θα φταίνε κάποιοι άλλοι. Πάντα θα ευθύνεται κάποιος άλλος. Και σε τελική περίπτωση είναι πιο πιθανό να έχει «βάλει το χεράκι του» ένα φυσικό φαινόμενο παρά ο Πρίγκιπας. Σύμφωνα πάντα με τα σκληρά, αμερόληπτα και αδυσώπητα ελληνικά ΜΜΕ. Μήπως τελικά ο μεγάλος Πρίγκιπας του ελληνικού ποδοσφαίρου, είναι μικρός;

3 σχόλια: