Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Θέμα: Αθλητική Δημοσιογραφία



Μέρες που είναι, είπαμε να ξεφύγουμε λίγο από την επικαιρότητα και να πιάσουμε ένα θέμα. Αυτό της Ελληνικής Αθλητικής Δημοσιογραφίας... Πάμε λοιπόν.

"Πες κάτι θετικό ή βγάλε το σκασμό", λέει ένα παλιό τραγούδι. Πόσο θα θέλαμε οι άνθρωποι που μεταφέρουν τα νέα του αθλητισμού και καταθέτουν άποψη επί των θεμάτων, να λένε θετικά πράγματα. Ή διαφορετικά να πράξουν το δεύτερο, του στίχου... Και όταν λέμε "θετικά πράγματα" δεν εννοούμε ευχάριστα μόνο. Την έννοια του θετικού την αντιλαμβανόμαστε λίγο διαφορετικά. Μιλάς θετικά, γράφεις θετικά. Ή καλύτερα με θετική πρόθεση. Κάνεις κάτι που να συμβάλει θετικά στο σκοπό. Στο θέμα που καταθέτεις. Στην άποψη που εκφράζεις. Μία αρνητική κριτική μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Δεν είναι απαραίτητο να χαϊδεύεις αυτιά για να είναι θετικό αυτό που λες. Το ξεκαθαρίσαμε. Από την άλλη, η υπερβολή (είτε καλή είτε για κακό), το ψέμα, η ημιμάθεια, η απόκρυψη μέρους της αλήθειας καθώς και η κακώς εννοούμενη στρατευμένη δημοσιογραφία είναι όλα αυτά που μας έχουν πραγματικά αηδιάσει σχετικά με το περιβάλλον του πιο όμορφου χόμπι μας. Της πιο όμορφης ενασχόλησης του ελεύθερου χρόνου μας. Του πάθους για πολλούς, της αγάπης. Με λίγα λόγια του αθλητισμού. Των αθλημάτων, των ομάδων. Πόσες φορές ακούμε από τα χείλη των εκπροσώπων του Τύπου "αχ, πότε θα γίνουμε Αγγλία, Γερμανία" κτλ, με αφορμή κάποιο δυσάρεστο γεγονός που συνήθως πρόκειται για οπαδική βία, για διαπληκτισμούς παραγόντων, για βρώμικα "παιχνίδια" γύρω από το ποδόσφαιρο κ.α. Ναι μακάρι να γίνουμε Αγγλία και Γερμανία.



Αλλά να γίνουμε Αγγλία και Γερμανία και σε άλλα θέματα. Να γίνουμε Αγγλία και όσον αφορά τον χώρο των παραγόντων του αθλητισμού. Να γίνουμε Γερμανία όσον αφορά την καθαρότητα του ποδοσφαίρου. Μα πάνω απ' όλα να γίνουμε Αγγλία, Γερμανία και ότι άλλο θέλετε στην δημοσιογραφία. Είμαστε μία χώρα 11 εκατομμυρίων ανθρώπων με δεκατόσες αθλητικές εφημερίδες. Με 6 μεγάλους αθλητικούς σταθμούς, με 10 διαφορετικές εκπομπές για τα ομαδικά αθλήματα πανελλήνιας τηλεοπτικής εμβέλειας. Αλήθεια, χρειαζόμαστε 50 διαφορετικά έντυπα, ραδιόφωνα και εκπομπές για την ενημέρωση μας; Χρειαζόμαστε 20 αθλητικά site για να διαβάζουμε την άποψη όλων αυτών; Ο καθένας ας απαντήσει για τον εαυτό του. Είναι όπως αυτό που λέμε αρκετές φορές. "Δηλαδή πως ζούσαμε τότε χωρίς κινητό τηλέφωνο;". Μια χαρά! Και επικοινωνία υπήρχε και άγχος δεν υπήρχε ιδιαίτερο. Και περισσότερη προσωπική ζωή υπήρχε. Αλλά ας μην ξεφεύγουμε. Δεν είμαστε τίποτα σκοταδιστές που αφορίζουμε την εξέλιξη ή την αμεσότητα της ενημέρωσης και των ΜΜΕ. Όμως σίγουρα αφορίζουμε το ψέμα και την προπαγάνδα. Από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Αφορίζουμε σίγουρα τη νοοτροπία του συνόλου των ΜΜΕ καθώς και τα νοήματα και τα ήθη ειδικά των οπαδικών εφημερίδων. Όλα αυτά σε συνδυασμό δημιουργούν, φτιάχνουν και καθορίζουν την ψυχολογία του κοινού. Είτε με περισσή και υπερβολική αισιοδοξία, είτε προσφέροντας κακόβουλα ψεύτικη ελπίδα, είτε σπέρνοντας διχόνοια και ψέματα. Αλλά γι αυτά θα μιλήσουμε παρακάτω. Αφού εξετάσουμε και ένα θέμα-ταμπού. Από δηλαδή ορμώμενοι λένε και γράφουν οι περισσότεροι και οι πιο γνωστοί δημοσιογράφοι στη χώρα μας.


Θέμα: Τι ομάδα είναι αυτοί που διαβάζουμε και ακούμε;


Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί «τι ομάδα είναι ο τάδε ραδιοφωνικός παραγωγός, ή ο τάδε παρουσιαστής, ή ο δείνα αρθρογράφος»; Σίγουρα όσες κι εμείς. Κι ακόμα περισσότερες! Το Χορτάρι μετά από ενδελεχή έρευνα και μετά από συνομιλίες με παλιούς αλλά και νέους φανατικούς ακροατές και αναγνώστες των αθλητικών Μέσων, καταγράφει τις τάσεις των δημοσιογράφων. Αρκετοί δηλώνουν ξεκάθαρα την ομάδα που υποστηρίζουν, άλλοι το αφήνουν να εννοηθεί και άλλοι, άλλο δηλώνουν και άλλη αγάπη έχουν στην καρδιά όπως προκύπτει μετά. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον πάντων το γεγονός πως η αθλητική δημοσιογραφία της χώρας μας «Ολυμπιακοκρατείται». Και κάνουμε λόγο για ενδιαφέρον διότι ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια και για παράδειγμα έχει κατακτήσει τα 12 από τα τελευταία 14. Κάτι τέτοιο ίσως προκαλούσε ένα «κύμα» αντι-κυβερνητικών στάσεων, ένα μπλοκ που «θα αμφισβητούσε» την κυριαρχία, όπως συμβαίνει σε όλους τους άλλους τομείς της ζωής μας. Κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και πάει λέγοντας. Παρόλα αυτά η δημοσιογραφία χτυπάει σε ερυθρόλευκους ρυθμούς! Για να τα δούμε όμως ξεχωριστά.

Αρχίζουμε από τις αγαπημένες στο Χορτάρι, εφημερίδες. Βγάζουμε έξω τις έντονα χρωματισμένες εφημερίδες όπως ΦΩΣ, Πράσινη, Ώρα κτλ και πάμε στις λεγόμενες αντικειμενικές.


GoalNews: Η εφημερίδα του Ανδρέα Δημάτου προσπαθεί να πάρει τα πρωτεία στην φιλο-Ολυμπιακή ενημέρωση από την SportDay. Eιδικά μετά την κυκλοφορία του «Γαύρου» η Goal κάνει τεράστια προσπάθεια καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Η SportDay είναι η εφημερίδα που μαζί με τον σταθμό NovaSport-FM συνέδεσε την εμφάνισή της με την αρχή της κυριαρχίας του Ολυμπιακού και του Σωκράτη Κόκκαλη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι «Αντώνηδες» ο Γ. Χελάκης, ο Μπάμπης Χριστόγλου, ο Μ. Λεάνης (δηλώνει Άρης), ο Χρ. Σωτηρακόπουλος και άλλοι, συνθέτουν μία ομάδα που στήριξε τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Σ. Κόκκαλη, στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα. Η Εξέδρα είναι το new entry στον χώρο. Τα εξώφυλλά της αφορούν συνήθως τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, με τον Β. Σαμπράκο να θέλει να κρατήσει μία ισορροπία. Κράτησε σαφή θέση υπέρ του μπλοκ Πατέρα – Βγενόπουλου στις πράσινες διαμάχες, όμως και όταν ανέλαβε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης το καλοκαίρι, η μετάλλαξη ήταν άμεση. Μετά την επιστροφή Πατέρα στα διοικητικά η εφημερίδα κρατάει χαρακτήρα, χωρίς να διατηρεί το περσινό της πάθος. Τα ίδια και στα του Ολυμπιακού. Είδε πολύ συγκρατημένα το άγαρμπο μπάσιμο του Βαγγέλη Μαρινάκη στα Ολυμπιακά δρώμενα. Από τη στιγμή του deal όμως και μετά υπάρχει πολύ καλή διάθεση προς τον Ολυμπιακό. Οι βόρειες εφημερίδες MetroSport και Σπορτ του Βορρά κρατούν μία σκληρή και σταθερή φιλο-ΠΑΟΚική στάση, καθώς ο Άρης έχει την δική του εφημερίδα στον Βορρά (Αθλητικά Νέα καθώς και τον σταθμό του Aris FM). Ο Φίλαθλος και η Αθλητική Μακεδονίας Θράκης είναι ένα και το αυτό, στα του Νότου και του Βορρά αντίστοιχα. Οι εφημερίδες με τον πιο old-school τύπο, που θα τα «χώσουν» σε όλους και όλα, όπως πρέπει! Βέβαια η συμπάθεια προς τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ αντίστοιχα δεν κρύβονται από καμία από τις δύο εφημερίδες.

Πάμε στα ραδιόφωνα.


ΕΡΑ ΣΠΟΡΤ: Οι δηλωμένοι Ολυμπιακοί του κρατικού ραδιοφώνου: Β. Παπανικολάου, Λευτέρης Σαρελάκος., Γ. Μυρισκλάβος (με ερωτηματικό). Ο Άρης Γάτας είναι ο δηλωμένος Παναθηναϊκός του σταθμού, ενώ υπάρχουν από πολλούς ενστάσεις για τον Χρ. Κοντό, ο οποίος δηλώνει Παναθηναϊκός, όμως οι φίλοι του Παναθηναϊκού τον έχουν από μακριά λόγω του στιγματισμένου φιλο-Βαρδινογιαννικού παρελθόντος. Πάντως τα τελευταία δύο χρόνια έχει πολεμήσει αρκετά τους πράσινους, ίσως λόγο της νέας διοίκησης όπως αναφέρουν οι φίλοι του Τριφυλλιού. ΑΕΚτσής της παρέας ο Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος και όπως δηλώνει, ΠΑΟΚ, ο Π. Μαυρογιαννίδης!
Sport FM: Εδώ τα πράγματα
είναι ξεκάθαρα. Οι Θαναηλάκης, Τσαμόπουλος, Λεάνης, Σωτηρακόπουλος, Χριστόγλου, Χελάκης, αποτελούν μία δυναμική ομάδα φιλο-Ολυμπιακών αισθημάτων. Για την ΑΕΚ εκφράζονται με συμπάθεια οι Θειακός και Καραλής, ενώ Παναθηναϊκοί δηλώνουν οι Γκαραγκάνης και Δεσύλας. Πανιώνιος της παρέας με δηλωμένα (πρόσφατα μάλιστα) φιλο-Ολυμπιακά αισθήματα ο Μάκης Διόγος.


SentraGoal FM: Παναθηναϊκοί είναι οι: δεν υπάρχουν δηλωμένοι Παναθηναϊκοί. Το αφήνουν αν εννοηθεί αν και μάλλον δεν είναι έτσι –όπως μαρτυρά η πιάτσα- οι Βέργης και «Τσάρλι». Ερυθρόλευκα αισθήματα έχουν οι: Διαμαντόπουλος, Γέμελος, Δημάτος, Ασημακόπουλος, Μίχος και Καίσαρης. Την ΑΕΚ συμπαθεί ο Β. Μπραουδάκης, τον ΠΑΟΚ ο Πέτρος Πολυχρονίδης και τον Πανιώνιο ο σπορτκαστερ του ConneX TV Μάνος Σπανόπουλος.

Ξαναλέμε πως όσα διαβάζετε δεν τα «ανακάλυψε» το Χορτάρι, ούτε τα είδαμε στον ύπνο μας. Αλλά επειδή κι εμείς ασχολούμαστε αρκετά με τον αθλητισμό, οι άνθρωποι με τους οποίους ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με την αθλητική δημοσιογραφία της χώρας μας, μας έδωσαν να καταλάβουμε, άλλοτε απόλυτοι και άλλοτε με ερωτηματικό τα παραπάνω.


Τώρα θα πείτε, έχει κάποια σημασία τι ομάδα είναι ο καθένας; Ναι, απαντάμε. Γιατί να μην έχει; Εφόσον ο κάθε αρθρογράφος και παραγωγός διαθέτει το ελεύθερο της γνώμης μέσα από μία πένα ή ένα μικρόφωνο, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε με ποιες προθέσεις καταθέτει άποψη. Εκτός αν πιστεύετε πως ζούμε στην χώρα και κυρίως την κοινωνία της αδέκαστης αμερόληπτης και αντικειμενικής έκφρασης του Τύπου. Εμείς δεν πιστεύουμε κάτι τέτοιο και γι αυτό αποτέλεσε πολύ ενδιαφέρον «ρεπορτάζ» η αναζήτηση και συλλογή πληροφοριών σχετικά με τους δημοσιογράφους της αθλητικής οικογένειας. Μάθαμε αρκετά πράγματα. Και από τη στιγμή που το Χορτάρι έχει ταχθεί συν τοις άλλοις στον αγώνα κατά της χαζής και προπαγανδιστικής δημοσιογραφίας από όπου και προς όποιον κι αν γίνεται αυτή, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ποιους κράζουμε κι εμείς, οι τίμιοι!


Καλώς ή κακώς, οι άνθρωποι αυτοί που εργάζονται σε ραδιόφωνα, εφημερίδες και τηλεόραση (θα έπρεπε να νιώθουν πως) φέρουν μεγάλη ευθύνη (η ευθύνη είναι πολύ θετική λέξη, με διαφορετική ανάγνωση και χροιά αναλόγως) για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, την πληροφόρηση του κοινού ακόμα και την ψυχολογία με την οποία πηγαίνει η μάζα ως θεατής στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας… Διότι εμείς σεβόμαστε και πιστεύουμε πως η δημοσιογραφία είναι μάχιμη, είναι ζωντανή, πρέπει να είναι ανεξάρτητη και αποτελεί λειτούργημα. Αρκεί να το πιστεύουν και οι κύριοι εκφραστές της.


Χρόνια Πολλά!

7 σχόλια:

  1. μπράβο Χορτάρι...γενικά.
    μόνο βρείτε λίγο χρόνο γιατί τώρα τελευταία έχετε ελάχιστα θέματα...
    από την άλλη αν το χορτάρι είναι όντως χόμπυ...όπως γουστάρετε...πάντως είστε ωραίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καντε και ενα αρθρο για την Νεα Ερυθρολευκη Τηλεοραση !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικό κείμενο! Τις ευχές μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. einai apisteuto poso ADAHS einai o syntakths tou parapanou ar8rou...oi misoi apo tous autous pou anaferontai sto ar8ro den exoun kamia sxesh me tis omades pou tous katatasete....kai malista polloi to exoun pei k dhmosiws...paidia kalo einai prin geapsete kati na to psaxnete giati ekti8este...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Poso alh8eia telika eixe auto to keimeno 2 xronia prin....

    ΑπάντησηΔιαγραφή