Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Έχει βάση


Ενώ όλοι περίμεναν την τιμωρία του Παναθηναϊκού για τα επεισόδια των οπαδών του στην Τρίπολη, μετά την γνωστοποίηση της τιμωρίας για μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο, ήρθε η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να ξενίσει πολλούς. Aπόσπασμα της ανακοίνωσης είναι το παρακάτω.

"Θεωρούμε πως αντίκειται σε κάθε λογική όχι το ότι τιμωρούμαστε, αλλά απλώς και μόνο το γεγονός ότι καλούμαστε να απολογηθούμε για γεγονότα που συνέβησαν μετά από αγώνα ο οποίος διεξήχθη σε έδρα άλλης ομάδας, την οποία δεν έχουμε καμιά δικαιοδοσία ή δυνατότητα να περιφρουρήσουμε κατά οποιονδήποτε τρόπο.

Πολύ δε περισσότερο όταν δεν έχουμε ζητήσει και συνεπώς δεν έχουμε λάβει εισιτήρια για τον εν λόγω αγώνα, αλλά και έχουμε με κάθε μέσο αποσαφηνίσει ότι η οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων απαγορεύεται και η πρόσβαση στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο θα αποτραπεί. Δηλαδή, άλλος προμηθεύει τα εισιτήρια, άλλος επιτρέπει την είσοδο φιλάθλων στο γήπεδο, άλλος έχει την ευθύνη διασφάλισης της τάξης κι άλλος στο τέλος καλείται να πληρώσει το λογαριασμό!

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι η δυνατότητα παρέμβασής μας στα γεγονότα ήταν μηδενική, όπως θα έπρεπε κατά συνέπεια να είναι και η ευθύνη μας."




Κι όμως η θέση της ΠΑΕ ΠΑΟ έχει κάποια βάση. Σε μια τέτοια περίσταση δηλαδή όπως αυτή της Τρίπολης όπου τα χέρια της φιλοξενούμενης ομάδας είναι κυριολεκτικά δεμένα και δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ίσως η αντιμετώπιση των θεσμικών οργάνων θα πρέπει να είναι διαφορετική. Όταν δηλαδή η ΠΑΕ λέει ότι "δεν θέλω εισιτήρια και παρακαλώ τους φίλους της ομάδας να μην έρθουν στον αγώνα" είναι λίγο παράλογο να την χρεώνεις για τις φασαρίες που έγιναν. Οι φίλαθλοι λογω της αγάπης τους για την ομάδα θα την ακολουθήσουν παρά τις όποιες απαγορέυσεις. Είναι πολύ δύσκολο να τους ελέγξεις λοιπόν. Διότι μιλάμε για μία ομάδα του μεγέθους του Παναθηναϊκού και όχι για μία μικρομεσαία.



Μία κάπως λογίκη τιμωρία θα μπορούσε να είναι αυτή που επιβάλλεται τελευταία από τον κ. Μπιτσαξή, η απαγόρευση δηλαδή των μετακινήσεων στους οπαδούς. Με τη λογική ίσως ότι εάν οι οπαδοί θέλουν, μπορούν να περιφρουρήσουν τον κόσμο τους και να σταματήσουν τα επεισόδια. Τιμωρείς δηλαδή απευθείας αυτούς που έκαναν τη ζημιά και όχι αυτούς που δεν φταίνε, δηλαδή τις ομάδες. Από αυτή τη σκοπιά και μόνο φαίνεται λογική μια τετοια απόφαση γιατί και αυτή έχει τα λάθη της, αφού φίλαθλοι μιας ομάδας δεν είναι μόνο οι οργανωμένοι οπαδοί αλλά και γενικότερα είναι ελαφρώς "φασιστικό" να απαγορεύεις στον καθέναν να πάει μια εκδρομή με το αυτοκινητό του και να παρακολουθήσει ένα αθλητικό γεγονός. Τι ποιο υγειές δηλαδή...



Η λογική λοιπόν του "τιμωρώ τις ομάδες γιατί αυτές συντηρούν τους ιδιωτικούς στρατούς κτλ κτλ..." είναι τουλάχιστον γραφική και υποκριτική πλέον. Σε περίοδο οικονομικής κρίσης δηλαδή, αν ήταν έτσι, θα είχαν παρατήσει όλοι τις δουλειές τους για να τρέχουν στα γήπεδα και να πληρώνονται. Όχι ότι οπαδοί ομάδων δεν έχουν χειραγωγηθεί από προέδρους... αλλά αυτό απέχει πολύ από αυτό που συμβαίνει τώρα. Τιμωρείται δηλαδή ο Παναθηναϊκός για τα επεισόδια στον αγώνα της Τρίπολης με ποια αιτιολογία ακριβως;;;



Ξέρουμε... Mε τη λογική "ας αποποιηθούμε εμείς σαν κράτος όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν" (δηλαδή, που να τρέχει τώρα η αστυνομία στην Τρίπολη, ή στις Σέρρες, ή στα Γιάννινα να διατηρήσει την τάξη...), θα τα χρεώσουμε όλα στις ομαδες. Όπως πάντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου