Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Του χρόνου!


Τέλος για φέτος η Ευρώπη για τον Παναθηναϊκό. Μία πολύ κακή πορεία με αρνητική συγκομιδή και κακές εμφανίσεις. Τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού φέτος στον όμιλο χωρίζονται θα λέγαμε σε 3 κατηγορίες. Πρώτη κατηγορία, οι δύο αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα. Κανονικά δεν επιδέχονται κριτικής, όμως να αναφέρουμε, πως εκτός του ότι οι πράσινοι κληρώθηκαν με την Μπαρτσελόνα, είχαν κι άλλη ατυχία. Να παίξουν το πρώτο παιχνίδι των ομίλων μέσα στη Βαρκελώνη και μάλιστα σε ένα παιχνίδι όπου οι Καταλανοί μπήκαν μέσα στο γήπεδο για να κλείσουν –εκτός από το τρίποντο- και τα στόματα των εγχώριων επικριτών τους για την προ τριών ημερών ήττα από μία κάποια Χέρκουλες μέσα στο Καμπ Νου! Στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ η «γκαντεμιά» έχει να κάνει με το ότι αν και ακολουθούσε το «κλάσικο» η Μπάρτσα δεν είχε την πολυτέλεια να έρθει στην Αθήνα με «τα δεύτερα» καθώς το θέμα πρωτιάς στον όμιλο ήταν ακόμα ανοιχτό… Δεύτερη κατηγορία είναι οι αγώνες με τη Ρούμπιν Καζάν. Στους αγώνες με τους πρωταθλητές Ρωσίας το Τριφύλλι παρουσιάστηκε αρκετά φοβισμένο και από την εικόνα πάντα, και των δύο παιχνιδιών κρίνουμε πως θα μπορούσε να τα είχε χτυπήσει περισσότερο. Αν εξαιρέσουμε το τελευταίο τέταρτο του παιχνιδιού στην Αθήνα, οι δύο αυτοί αγώνες ήταν …φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη! Η τρίτη κατηγορία είναι αυτά τα παιχνίδια με την Κοπεγχάγη. Το ματς του ΟΑΚΑ ήταν μία τραγωδία. Ήττα με κάτω τα χέρια από τους πράσινους και απογοητευτική εμφάνιση. Το δεύτερο παιχνίδι με τους Δανούς, το χθεσινοβραδινό, δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τους πράσινους. Παρά μόνο για τον καινούριο προπονητή που δοκίμασε κάποια πράγματα αλλά και για τους Λέτο και Νίνη που πραγματικά μας θύμισαν λίγο τον …κανονικό Παναθηναϊκό. Και όχι αυτή την εικόνα που παρουσιάζει το Τριφύλλι το τελευταίο διάστημα.


Όταν όλοι έκαναν λόγο για το πιο πλήρες ρόστερ όλων των εποχών, το καλοκαίρι, ακόμα και μετά τα φιλικά της Αμερικής, το Χορτάρι έγραφε για «αυτογκόλ» και «εγκλήματα» κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προετοιμασίας του ΠΑΟ με αποκορύφωμα το φιλικό με τη Τζένοα στο ΟΑΚΑ. Πλέον έχει γίνει κοινός τόπος η αναφορά όλων για τον σπουδαίο χαμένο χρόνο το τρίμηνο της διοικητικής αστάθειας στα των πρασίνων. Κάτι που πλήρωσε η ομάδα στην Ευρώπη και απομένει να δούμε αν θα γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα. Αν και με αυτά και μ’ αυτά οι πράσινοι είναι πρώτοι! Που να έπαιζαν και μπάλα δηλαδή. Ένα ακόμα θέμα είναι το Μουντιάλ αλλά και οι τραυματισμοί. Πολλές ομάδες στην Ευρώπη που είχαν αρκετούς Μουντιαλικούς δείχνουν ένα κακό πρόσωπο φέτος στις υποχρεώσεις τους. Με εξαίρεση την Μπαρτσελόνα. Μία εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Οι τραυματισμοί άφησαν πίσω τους Λέτο Νίνη και Γκοβού (αν και ο Γάλλος άφησε και μόνος του τον εαυτό του πίσω), εκτός τριών εβδομάδων τον Μπουμσόνγκ αλλά και υποψήφιους προς κατάρρευση τους Κατσουράνη και Καραγκούνη. Θα σταθούμε λίγο στον Μπουμσόνγκ. Αν και δεν ήταν το πρώτο όνομα της λίστας Νιόπλια για το κέντρο της άμυνας, ο Γάλλος έχει κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις για τον Παναθηναϊκό και αναρωτιόμαστε πόσα προβλήματα θα είχαν λυθεί αν το Τριφύλλι είχε αποκτήσει και κάποιον ισάξιο ή και καλύτερο του «Μπουμ» για το κέντρο της άμυνας…


Ο Ιανουάριος πλησιάζει και σε λίγο καιρό ο νέος προπονητής θα έχει ετοιμάσει και τις εισηγήσεις τους για τη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Δε γνωρίζουμε ούτε αν ο Ζεσουάλδο Φερέιρα ζητήσει παίκτες, ούτε αν αυτοί θα αποκτηθούν. Αλλά πιστεύουμε πως με την επιστροφή των τραυματιών και με την πιο χαλαρή πλέον ροή αγώνων το Τριφύλλι δεν μπορεί να δείξει χειρότερο πρόσωπο από αυτό που παρουσίασε μέχρι τώρα.


Πάντως, κλείνοντας, να πούμε πως αυτό που ξεχωρίζει τον Παναθηναϊκό και την ιδεολογία του κόσμου του από τις ελληνικές ομάδες, είναι η προσμονή του να ξαναζήσει μέρες 1971. Αυτός λογικά είναι και ο στόχος της νέας διοίκησης και πάνω σε αυτό το πλάνο θα πρέπει να κινηθούν όλοι στον Παναθηναϊκό. Το έχουμε ξαναγράψει. Μέγα λάθος του Ολυμπιακού τόσα χρόνια να ξεκινάει κάθε χρονιά με τόσα λεφτά από το Τσάμπιονς Λιγκ και να μην επενδύει. Σε εποχές μάλιστα πολύ πιο "εύκολες" οικονομικά από τη σημερινή. Θα είναι καταστροφικό αν οι πράσινοι δεν παραδειγματιστούν από αυτό το τόσο πρόσφατο και ενδεικτικό γεγονός. Το "πρώτος στο χωριό και τελευταίος στην πόλη" πόνεσε πολύ τον ΟΣΦΠ. Έφερε ήττες και αποκλεισμούς σκέτη παρωδία. Τραγικές πορείες στην Ευρώπη. Το να φτιάχνει κάποια ομάδα, ρόστερ για πρωτάθλημα -και οτιδήποτε τέλος πάντων άλλο για να το πετύχει- δεν της εγγυάται σε καμία περίπτωση την Ευρωπαϊκή επιτυχία. Πόσο μάλλον την καταξίωση. Το να φτιάχνεις ομάδα για να πετύχεις κάτι στην Ευρώπη, δεν μπορεί να μη σου δώσει και το πρωτάθλημα. Δε γίνεται. Ή μάλλον γίνεται, το έχουμε δει στη χώρα μας, αλλά τέλος πάντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου