Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Τον "εξάστερο" μην τον κλαις...


Κλίμα αμηχανίας, άγχους, ανησυχίας έως και καταστροφολογίας επικρατεί στον μπασκετικό Παναθηναϊκό μετά τη φυγή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Αφενός διότι είναι δύσκολο να βρεθεί ένας νέος προπονητής που να πλησιάζει κάπως τα standarts του Σέρβου και αφετέρου διότι ο μεταγραφικός σχεδιασμός της νέας χρονιάς περιπλέκεται.

Λίγα τα ονόματα των προπονητών που μπορούν να συγκριθούν με τον Ζοτς στην Ευρώπη και καθώς ο ένας μετά τον άλλον, από αυτούς τους λίγους τέλος πάντων, ανακοινώνει τη συμφωνία του με κάποια άλλη ομάδα εκτός του Παναθηναϊκου τα πράγματα δυσκολέυουν για τους πράσινους. Την ίδια ώρα το μέλλον των παιχτών "παίζεται" αφού αυτή την περίοδο απόφασίζουν οι περισσότεροι για το που θα συνεχίσουν την καριέρα τους αν δεν έχουν συμβόλαιο και για την νέα χρονιά. Πολλοί λοιπόν από τους υπάρχοντες παίχτες του δηλώνουν αναποφάσιστοι αφού τίποτε δεν είναι ξεκάθαρο πλέον στο τριφύλλι. Η σιγουριά που παρείχε ο Ομπράντοβιτς δεν υπάρχει πια ενώ αντίθετα υπάρχει η αβεβαιότητα της νέας εποχής του νέου ιδιοκτήτη της ομάδας Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Αλλοι δεν έχουν κάν πρόταση, άλλοι έχουν προτάσεις από άλλες ομάδες και φυσικά το ίδιο συμβαίνει και παίχτες άλλων ομάδων με τους οποίους οι ιθύνοντες θα ήθελαν να ενισχύσουν τον ΠΑΟ τη νέα περίοδο. Όσο η ομάδα λοιπόν παραμένει χωρίς κόουτς όλο και περισσότεροι πιθανοί μεταγραφικοί στόχοι χάνονται αφού και αυτοί με τη σειρά τους δεν έχουν κανένα κίνητρο για να έρθουν στην Αθήνα, οικονομικό ή μπασκετικό και διαλέγουν κάτι άλλο.

Πολλοί μάλιστα δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν τον Παναθηναϊκό "τελειωμένο". Μια πολύ βαριά κουβέντα φυσικά η οποία όμως προκαλεί αρκετή ζημιά μέχρι στιγμής.

Η αλήθεια είναι ότι ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο. Εκτός από το τέλος εποχής του Ομπράντοβιτς είναι πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια να έχουμε και το τέλος εποχής Γιαννακόπουλων. Αυτό προσπαθούσαν τα αδέρφια Παύλος και Θανάσης πέρυσι και φέτος χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι τα ηνία ανέλαβε ο γιος του Παυλου, Δημήτρης για λίγο καιρό μέχρι να βρει αυτός επίδοξους αγοραστές. Οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι λεγόταν ότι διαπραγματευόντουσαν με Ρωσους επιχειρηματίες ώστε να πουλήσουν την ομάδα σε αυτούς κάτι που δεν κατέστει δυνατό.

Μοιραία δημιουργούνται ερωτηματικά. Γιατί δεν έχουν απευθυνθεί σε κάποιον Έλληνα; Οταν κάποιος απευθύνει αυτή την ερώτηση στο περιβάλλον της οικογένειας Γιαννακόπουλων η απάντηση που παίρνει είναι "κανείς δεν ενδιαφέρεται". Δεν είναι δυνατόν να μην ενδιαφερέται κανείς για μια ομάδα που έχει ανακυρηχθεί 6 φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, είναι πολυνίκης στην Ελλάδα και έχει κοινό εκατομυρίων φιλάθλων. Είναι αδύνατο. Αλλη πληροφορία που έρχεται από το περιβάλλον που αναφέραμε πριν είναι, "κανείς δεν έρχεται να ρίξει λεφτά χωρίς να παίρνει τίποτα πίσω". Αν λοιπόν στην Ελλάδα, που μετά το '87 και τον Νίκο Γκάλη όλα τα παιδάκια έπιασαν μια μπάλα μπάσκετ στα χέρια τους, δεν μπορεί κάποιος να έχει εισόδημα δημιουργώντας μια ομάδα που κέρδισε το πρωτάθλημα Ευρώπης 6 φορές, ή κάτι κάνει λάθος ή κάτι μας διαφέυγει από την όλη ιστορία...

Αναπόφευκτα επίσης οι συζητήσεις που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στο ποδόσφαιρο για τον ΠΑΟ εμφανίζονται και στο μπάσκετ. "Γιατί δεν έρχεται κάποιος να τους πει σου δίνω τόσα και θα έχω και τόσα για μπάτζετ και να πάρει την ομάδα...". Η ομάδα, θεωρούμε εμείς, είναι μια επιχείρηση όπως όλες,  και στην περίπτωση του ΠΑΟ στο μπάσκετ οι ιδιοκτήτες του είναι αυτοί που υποτίθεται ότι πρέπεί να βρούν αγοράστες αφού αυτοί επιθυμούν τη έξοδο. Όσο δεν το κάνουν ζημιώνονται οι ίδιοι αφού θα πρέπει να συνεχίζουν να στηρίζουν την ομάδα οικονομικά αλλά και η ίδια ομάδα αφού από τις οικονομικές δόξες της τα προηγούμενα χρόνια τώρα αναγκάζεται να ζήσει με ημίμετρα. Και το ερώτημα έρχεται να τοποθετηθεί εδώ. "Γιατί δεν το κάνουν;", "γιατί δεν βρίσκουν αγοραστές;". Ίσως γιατί οι σχέσεις των αφων Γιαννακόπουλων με τους υπόλοιπους Παναθηναϊκούς επιχειρηματίες δεν είναι και οι καλύτερες μετα την πολυμετοχικότητα στο ποδόσφαιρο αφού κυριολεκτικά τσακώθηκαν με τους πεισσότερους μέσα από την εφημερίδα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Ίσως λοιπόν να έχουν μείνει μόνοι τους.

Ένα είναι το σίγουρο πάντως και έδω ερχόμαστε να κλείσουμε το κείμενο μας με το νόημα του τίτλου του. Αν το πρόβλημα της φυγής του Ομπράντοβιτς ήταν για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο τα 4 παραπάνω εκατομύρια ευρώ που δεν είχε τη δυνατότητα να δώσει για να κρατήσει το Σέρβο, ο επόμενος ιδιοκτήτης ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να διατηρήσει τον ΠΑΟ σε υψηλό επίπεδο σαν ομάδα και την επιχειρηση του κερδοφόρα... Το είχε πει και η ΚΑΕ επίσημα σε ανακοίνωσή της. Μόνο που οι ομάδες δεν πωλούνται με αγγελίες...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου